imations...
Nelaime jau tāda, ka nav jau īsti definētu to pienākumu, kurus varētu pārbaudīt un kontrolēt, kur nu vēl nedo Dies' soda sankciju LM organizatoriem un reālas iespējas LM organizācijas tiesības atņemt (nevienu precedentu nezinu!)...
Atkarībā par "dabas kopresursu", tad tā nav gluži tikai CCCP "kolhozu" hipertrofētais modelis ... Starp Eiropas valstīm šajā jautājumā ir diezgan liela dispersija un man personīgi daudz tuvāks ir dažu Skandināvijas valstu modelis, kur brīva pieeja dabai ir garantēta ar likumu un bez īpaša pamatojuma neviens privātīpašnieks nevar pat savam ezeram vai mežam žogu apkārt uzcelt (neiet runa par sētu, lauku vai savu dīķi), un ir Vācijas modelis, kur visi ūdeņi ir apsaimniekoti - de facto privatizēti. Nekādā mērā necenšoties noniecināt privātīpašuma tiesības, tomēr jāsaprot arī, ka ir gadījumi, kad sabiedrības un valsts infrastruktūras interesēs tiek uzlikti tā apgrūtinājumi - piemēram ceļi, dzelzceļi, elektrolīnijas, dabas liegumi utt. Par to, ka visi cilvēki nav ekonomiski vienādi, taču demokrātijā vismaz de jure tie ir sociāli un politiski, un visiem ir vienāds balsu skaits vēlēšanās un teorētiska iespēja ietekmēt likumdošanas un sabiedriskās pārvaldības procesus... Es nebūt neesmu tik ideālistisks, lai nesaprastu situāciju de facto, bet arī skaļi publiski deklarēt tikai un vienīgi "maksātspējīgo varu" man šķiet pārāk ciniski...
P.S. Neesmu ne komunists,galīgi arī ne trūcīgais uz vidējā LV fona, arī nekustami privātīpašumi man ir, un pie paša raktā dīķa pielaižu tikai tos ko pats gribu :) Bet es jau te 10x esmu teicis - negribu lai mani pēcnācēji sēž katrs pie savas peļķes vai upes kilometra un reizi gadā apmainās kvotām!!!
11.janvāris 2012, 21:16 |
links