Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!
Zivju zupa ar saldo krējumu vai pienu tiek uzskatīta par somu, karēļu nacionālo ēdienu, taču šāda zupa ir populāra visā pasaulē. Turklāt tā patīk arī bērniem, jo tur nav asaku un tā ir garšīga.
Ja patīk biezāka zupa, tad var pielikt vairāk kartupeļu vai arī tos samīcīt līdz biezeņa konsistencei. Ja zupai pievieno čili piparus, tad tā sanāk pikanta un sildoša – labi garšos pēc makšķerēšanas uz pēdējā ledus.
Šo zupu var vārīt no foreles vai laša, foreles galvas, asakām un vēderiem. Tad zivi sākumā apvāra, izņem no katla un atdzesē. Pēc tam attīra gaļu no asakām un turpina vārīt katupeļus jau zivju buljonā.
Sastāvdaļas:
• 400 g laša filejas
• 200 g kausētā siera
• 100 ml saldā krējuma
• 1–2 sīpoli
• 2–3 burkāni
• 3–4 kartupeļi
• pāksts čili pipara
• 5–7 mazie tomāti
• melnie graudu pipari
• lauru lapa
• sāls
• 5–7 zaļās olīvas
• buntīte svaigu diļļu vai saldētu diļļu kātu
• 1,5–2 litri ūdens
Pagatavošana:
• Katlā ielej ūdeni, pieber smalki sagrieztus kartupeļus, dilles, lauru lapu, melnos piparus un čili. Liek katlu uz plīts vārīties.
• Uz pannas sviestā apcep smalki sagrieztus sīpolus un burkānus, līdz tie iegūst zeltainu krāsu, tad pievieno kartupeļiem.
• Smalki sagrieztus tomātus apcep līdz biezeņa konsistencei un arī pievieno zupai.
• Vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.
Pievieno sāli, kausēto sieru un saldo krējumu un maisa, līdz siers ir izkusis. Uzvāra.
• Pieber nelielos kubiņos sagrieztu lasi un vāra 5 minūtes.
• Gatavu zupu papildina ar ripiņās sagrieztām olīvām.
Labu apetīti!