Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Karpu lietas | 18.jūnijs 2024, 01:21 | Komentēt | 1045 skatījumi

Kā noķert rekordu

Kurš no mums gan nesapņo pārspēt savu personisko rekordu – izvilkt tik lielu karpu, kāda līdz šim nav turēta rokās! Izrādās, arī Latvijā var izaugt patiešām pieklājīga izmēra karpu eksemplāri, par ko liecina nu jau regulāri iesūtītie pieteikumi nacionālajam rekordam. Vēl vairāk – pavisam nesen CL redakcijā ienāca pavisam drošas ziņas par kādā slepenā ezerā noķertu karpu svarā virs 30 kilo! Bet ko darīt, ja ķeras tikai mazās? Lūk, dažas interesantas metodes.

Boilas ir būtiskākā lielo karpu copes barība

1. Cope uz kvantitāti

Lielāko daļu laika es pavadu, makšķerējot komercdīķos, piemēram, Vallē. Vairumā šo dīķu ir dažāda izmēra zivis, tāpēc ir diezgan grūti atrast lielāko karpu un mērķtiecīgi fokusēties uz to. Tomēr gadās sesijas, kurās trāpās vienai vai otrai ūdenstilpei izteikti lielas zivis.

Kā? Es vienkārši izeju uz kopējo svaru. Es sesijā mēģinu izvilkt pēc iespējas vairāk karpu cerībā, ka starp daudzajām noķertajām būs arī kāda pamatīgi liela. Tā arī praktiski vienmēr notiek. Lai gan tā nav ierasta taktika, toties tas ir ļoti labs veids, kā tikt pie lielākas karpas, izvairoties no garlaicīgas un ilgas vienas copes gaidīšanas. Man patīk, ja mazākās karpas pārliecinoši barojas noteiktā vietā, jo, manuprāt, tās pievilina arī lielākas.

2. Lielo zivju pavadas

Var šķist dīvaini ieteikt vienu vai otru pavadu lielajām zivīm, jo tu, iespējams, domā, ka vairākums pavadu ķers visu izmēru karpas. Kaut arī zināmā mērā tā ir, tomēr dažām pavadām noteikti piemīt spēja ķert lielās.

Piemēram, kā lielo zivju pavadu speciālistu sevi ir pierādījis Chod Rig. Lai gan principā tā vilina visu izmēru karpas, visbiežāk tā uz ūdenstilpes gultnes ir pārāk vientuļa, bet mazākas karpas mēdz neizrādīt interesi par šādu vientuļu ēsmu.

Parasti izmantoju 8. izmēra āķus, bet ir vērts paeksperimentēt arī ar lielākiem, piemēram, 6 un 4. Šādi āķi ne tikai atbaida mazākas zivis, bet arī vairo iespējas uzāķēt ko brangāku. Lielai karpai ir liela mute, tāpēc pieklājīga izmēra āķis noteikti ir variants.

No darba ar marķieri būs maz jēgas, ja nevarēsi īstajā vietā trāpīt spombu. Katrā metienā!

3. Iedod zivij uzēst

Šis, iespējams, ir viens no maniem vērtīgākajiem ieteikumiem ikvienam, kura mērķis ir lielas karpas. Ja vēlies tās noķert, tev jādod viņām ēst. Lielās ir kļuvušas lielas viena iemesla dēļ – tām patīk daudz ēst. Ja barosi, noteikti piesaistīsi lielākas karpas, jo tām, tāpat kā cilvēkiem, ir grūti ignorēt bezmaksas maltīti.

Lai gan daži makšķernieki uzskata, ka boilas ir labākā lielo zivju ēsma, man personīgi patīk viņām dot mazliet no visa, bet vairākumu mana iebarojamā veido boilas. Ja ir ierobežots budžets, lieliska barība, ar ko var piesaistīt lielas karpas, ir kaņepes, kukurūza un peletes.

Cietie pavadu materiāli ir īpaši noderīgi tad, ja lielās karpas copi plāno gaidīt ilgi

4. Makšķerēšana virsējos slāņos

Manuprāt, tā nemaz nav muļķīga doma medīt ūdenstilpes lielāko karpu virsējos slāņos, ja redzi, ka tā tur barojas. Kaut gan šis nav mans iecienītākais makšķerēšanas veids, cope augšējos slāņos ir interesants un efektīvs variants. Personīgi man daudz labāk patīk makšķerēt no grunts, izmantojot lielu barības daudzumu, bet, ja redzu zivis virspusē, es vienmēr izmantošu šo iespēju!

5. Pēdējā metra kamuflāža

Parasti lielas karpas kļūst lielas tāpēc, ka reti uzsēžas uz āķa un daudz ēd. Lai izvairītos no nokļūšanas uz āķa, lielās ir uzmanīgas un apzinās, ka pastāvīgi tiek ķertas. Tāpēc, lai viņas piemānītu, ir jānodrošina, ka visi montāžas elementi ir nomaskēti un maksimāli perfekti novietoti uz grunts. Lai nodrošinātu, ka montāža uz grunts izskatās pa skaisto, jāzina grunts reljefs un struktūra – tad varēsi izvēlēties pareizos materiālus.

6. Pavadas, kas atgriežas sākotnējā stāvoklī

Mēs visi esam skatījušies neskaitāmas zemūdens filmas, kurās redzams, kā pavada ar āķi tiek izspļauta. Mazās karpas var izspļaut pat visefektīvākās pavadas. Ja neizmanto tādu, kas pati atgriežas sākotnējā stāvoklī, tā var palikt neefektīva visu atlikušo laiku līdz nākamajam pārmetienam. Tas galīgi nav labi, ja lielā karpa pēc ilgas gaidīšanas pienāk makšķerēšanas punktā un beidzot mēģina iesūkt tavu ēsmu.

Ja izmantosi pavadu, veidotu no stiff vai semi stiff materiāliem, tā vienmēr pēc izspļaušanas atgriezīsies sākotnējā stāvoklī un būs gatava naglot nākamo zivi, kas to pacels. Atgādinu – pavadmateriāla izvēle primāri ir atkarīga no grunts reljefa un struktūras!

7. Atrodi punktus, kuriem piesieties

Kopš dāmu čempja Linear Fisheries kompleksā var droši teikt, ka marķieris ir kļuvis par neatņemamu mana karpu ekipējuma daļu. Sākumā tā izmantošana rada satraukumu, tāpēc – jo vairāk staru “savilksi” sektora izpratnei, jo labāk!

Ja mērķē uz lielajām karpām noslogotos ūdeņos, noteikti ir jāmēģina atrast piemērotus zemūdens objektus, kas piesaistīs to uzmanību. Esmu pārliecināts, ka lielo atradīsi ap objektiem, kas makšķerniekus interesē vismazāk. Piemēram, ja visi darbojas populārajās vietās, vietās ar komfortablu piekļūšanu utt., esmu diezgan drošs, ka lielās atradīsies ūdenstilpes pretējā pusē. Ja visi darbojas pēc viena šablona, droši mēģini kaut ko pretēju.

8. Ieguldi laiku

Ikviens, kurš saka, ka medīt lielās karpas ir viegli, muld! Būs nepieciešams laiks, lai saprastu ūdenstilpi un zivju paražas. Neuztraucies par tukšajām sesijām un katru braucienu uztver kā jaunu pieredzi. Kaut gan sesijas beigās tā nešķiet, katru reizi tu būsi kļuvis gudrāks un tuvāks savam rekordam.

čodriga monTāža mēdz pievilināt lielās karpas tur, kur mazās par tādu vientuļu boilu neliekas ne zinis

9. Izmanto boilas

Kā jau iepriekš teicu, lielām karpām nevajag kilogramiem boilu, tomēr ir svarīgi, lai kopējā barības stratēģijā tām būtu vismaz kāda loma. Lielākā daļa kvalitatīvo boilu nodrošina karpas ar visām uzturā nepieciešamajām sastāvdaļām, un esmu pārliecināts, ka viņas to saprot, tiklīdz sāk ēst. Barojot tikai ar graudiem, riekstiem, kukurūzu vai kaņepēm, var noķert daudz, taču ir grūti tikt pie lielās. Rodi iespēju katriem 2 kg graudu maisījuma pievienot vismaz 1 kg boilu, tas noteikti palielinās izvilkto zivju izmēru.

Nostieptas auklas!

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager