Kas var būt labāks par paša izvilktu un paša pagatavotu breksi! Ja ir privātmāja, tad bieži brekši tiek kūpināti, jo parasti ir arī kūpinātava, bet pilsētniekiem jārada kulinārais šedevrs cepeškrāsnī. Šobrīd brekši ļoti labi ķeras, tāpēc mana recepte daudziem varētu būt aktuāla. Tātad gatavošu breksi ķiploku, sviesta un medus marinādē, un sanāks ļoti sulīgs un garšīgs ēdiens.
Sastāvdaļas:
- 1–1,5 kg brekša
- Ķiploka galviņa
- 1 ēd.k. medus
- 150 g sviesta
- Dilles
- Sāls
- Baltie, rozā un melnie pipari
Gatavošana:
- Breksi pa muguru pārgriež uz pusēm, atver vaļā un iztīra vēderu. Pēc tīrīšanas nosusina ar papīra dvieli. Ja nepieciešams, var izskalot ar ūdeni.
- Bļodiņā ieliek mīkstu sviestu, pievieno ēdamkaroti medus un 3–4 saspiestas ķiploku daiviņas, sakapātas dilles un šķipsnu sāls. Pieber arī pāris ripiņās sagrieztas ķiploku daiviņas un naža galu svaigi maltu melno piparu. Ar šo marinādi breksi ieziež un atstāj uz 20 minūtēm iemarinēties.
- Cepešpannā ieklāj alumīnija foliju, iesmērē ar eļļu, virsū ar zvīņām uz leju saliek breksi. Malas uzloka ap zivi, lai neaiztecētu sviests. Pārkaisa ar baltajiem un rozā pipariem.
- Ieliek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā un cep 40–50 minūtes (ilgums atkarīgs no zivs lieluma).
- Pēc izņemšanas no cepeškrāsns breksim uzkaisa nedaudz sāls un pasniedz veselu uz šķīvja.