Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Inventārs | 20.jūnijs 2024, 01:40 | 1 komentārs | 1742 skatījumi

Auklas. Īsi un izsmeļoši

Aukla ir viena no pozīcijām spiningošanas inventārā, kas rada daudz jautājumu. Arī lielais materiālu, zīmolu un īpašību klāsts izvēli tikai sarežģī. Šodien izlauzīšos cauri auklu džungļiem, lai palīdzētu veikt pareizo izvēli.

Auklai ir dažādas funkcijas. Pati vienkāršākā, protams, ir nogādāt mānekli vai ēsmu ūdenī līdz potenciālajai plēsoņai. Bet, ja iedziļinās vairāk, tad aukla mums ļauj gan sajust zivs copi, gan arī to realizēt. Līdz ar to secinājums ir viens – aukla ir ļoti svarīga. Pirms veikalā to izvēlēties, vajadzētu izprast, kādā tehnikā darbosies, ar kādiem mānekļiem un arī kādas zivis domā ķert. Šobrīd inventāra tirgū ir vairāku veidu auklas, kur katrai ir savi plusi un arī mīnusi.

Neilons

Neilons jeb monofilā aukla. Šī ir viena no senākajām auklām, turklāt ilgu laiku bijusi pati populārākā. Vēl tagad daudzās copes disciplīnās neilons tiek izmantots kā pamataukla.

1935. gadā lielais milzis DuPont – konsorcijs, kas ražo dažādus izjemateriālus, sintezēja pirmo neilonu pasaulē un deva tam nosaukumu 66 nylon. Šī aukla bija veidota no ūdens, gaisa un ogles. Tai piemita lieliska izturība ar salīdzinoši mazu diametru.

1939. gadā Toray konsorcijs, kas ir analogs DuPont, tikai atrodas Japānā, sintezēja nylon 66, bet Japānā. Toray centās uzlabot sintēzes procesu, diemžēl Otrais pasaules karš veica savas korekcijas, un darbi apstājās. Drīz pēc kara parādījās vairākas jaunas rūpnīcas, kuras ražoja un attīstīja neilonu, ne tikai copes industrijai.

Kā jau minēju, neilons tiek izmantots joprojām. Tiesa, spiningošanā to lieto salīdzinoši maz. Mūsdienu copes standartiem neilons ne vienmēr der, turklāt daudzi citi auklas veidi ir piemērotāki, ja tā var teikt. Šo es saku tīri par spiningošanu, par citām disciplīnām neesmu kompetents apgalvot. Zinu vien, ka zemledus copē neilons joprojām ir populārs pamatauklas materiāls.

Lielākais mīnuss neilonam ir tas, ka materiāls stiepjas. Turklāt stiepjas gana daudz. Attiecīgi gan tiek zaudēta jutība, gan arī nevar veikt dažādu animāciju, piemēram, tvičot voblerus. Tomēr Japānā joprojām daudzi izvēlas neilonu tieši basiem. Viņi uzskata, ka tā māneklis tiek izspēlēts daudz līganāk un ka šai ziņā palīdz auklas stiepšanās.

Šobrīd daudzi ražotāji piedāvā auklas, kuru sintēzē izmanto dažādus ķīmiskos procesus un tehnoloģijas, lai samazinātu stiepšanos. Zīmols Varivas lieto VLS tehnoloģiju, ar kuru tiek samazināta auklas stiepšanās, kā arī palielināta izturība.

Otrs mīnuss neilonam ir tas, ka auklai galīgi nepatīk UV starojums. Tieši tāpēc ražotāji izstrādā tehnoloģijas un veidus, kā auklu pret tiem aizsargāt. Zīmols Sunline izmanto UV-R apstrādi, kas tiek lietota pašas auklas izveides procesā.

No plusiem var minēt, ka mūsdienu neilons, pateicoties dažādai virsmas apstrādei, spēj sasniegt labu metiena distanci. Tāpat aukla ir izturīga mezglā, kā arī pret abrazīvu.

Starp citu, arī spiningošanā neilonu var likt kā pavadiņu un auklas īpašības attiecīgi izmantot savā labā.

Pats ar neilonu vairāk ķeru foreles. Upēs tas ir ļoti labs, jo tur lieliski noder materiāla stiepšanās. Tāpat arī sportā – foreļu ķeršanā dīķos neilons ļauj nezaudēt zivi, un arī šeit auklas stiepšanās ir bonuss. Tiesa, citās tehnikās tieši šī iemesla dēļ būs problēmas ar pieciršanu.

Varivas Bass neilons – viens no jaunākajiem neilona veidiem Varivas klāstā. Izcili mīksts. Ar speciāliem pārklājumiem tiek mazināta UV staru ietekme uz auklu
Defier Armilo ir neilons, kas stiepjas mazāk. Un tomēr – salīdzinoši šī aukla tāpat stiepjas
Sunline Cast Away PE ir hibrīdaukla no 8 dzīslām. Manā skatījumā labākais, kas multiplikatoriem tirgū ir

Fluorkarbons

Nākamais auklas veids ir fluorkarbons. Arī šī ir monofils variants jeb veidojums no viena pavediena. Tiesa, ķīmiskais materiāls un tā īpašības ir pilnīgi savādākas nekā neilonam.

Arī fluorkarbona aukla nav jaunums, tā ir radīta diezgan sen. Materiālu jeb, labāk būtu teikt, ķīmisko savienojumu, no kā vēlāk veido auklas, izgudroja 1971. gadā uzņēmums Kureha Company no Tokijas. Kureha principā ir vienīgais uzņēmums, kas fluorkarbonu ražo no paša sākuma līdz pat auklas uztīšanai uz kasetes. Ja kādam pats uzņēmuma nosaukums neliekas pazīstams, tad kā minimums dzirdēts varētu būt zīmola vārds, ar kuru pazīstam šīs auklas, – Seaguar. Tie, kas jau gadiem izmanto fluorkarbonu, to noteikti zina.

Pats ķīmiskais savienojums tiek sintezēts no ūdeņraža, ogles un fluorīda. No šiem vārdiem tad arī ir sanācis nosaukums. Ražošanas process ir sarežģīts, ar daudzām pakāpēm, un tam nepieciešamas attiecīgas iekārtas un tehnoloģijas.

X Braid Jigman Ultra 2. izcila 8 dzīslu aukla no YGK zīmola. Džiga tehnikām lieliska, bet jāatceras par dilšanu
Varivas ES2 estera aukla. Ļoti plaši izmantota forelēm dīķos, tāpat pie mums to lieto sportisti upes disciplīnā

Neredzamā aukla

Fluorkarbonu izmanto ne tikai kā auklu, bet arī kā pārklājumu. Ne īpaši veiksmīgs ir fluorocarbon coated piemērs, bet ir arī pozitīvi piemēri, kad ar fluorkarbonu pārklāj pīto auklu. Tādā veidā aukla tiek aizsargāta pret abrazīvu un kļūst slidenāka. Tiesa, tai parādās zināms stīvums. No konkrētiem modeļiem varu minēt Duel Armored F+ PRO.

Kāpēc mums patīk fluorkarbons? Galvenais arguments – tas nav redzams ūdenī. Ir mazāk redzams – tā būtu pareizāk. Zinātniski izsakoties – gaismas atstarošanas indekss ir ļoti tuvu ideālam. Šis indekss izsaka skaitlisku vērtību tam, cik daudz gaismas lauž priekšmets, kad tiek ievietots no gaisa ūdenī. Vienkāršākais eksperiments – glāzē ar ūdeni ieliec zīmuli. No sāniem izskatās, ka zīmuļa daļa, kas atrodas ūdenī, ir salauzta. Rodas konkrēts leņķis. Šo indeksu nav iespējams mainīt – katram konkrētam materiālam tas ir konstants lielums.

Vislabākais gaismas laušanas rādītājs ir 1.33. Fluorkarbonam tas ir 1.42, bet neilonam jeb monofilajai auklai –1.62. Tātad fluorkarbons atstaro gaismu ļoti tuvu ūdenim, tāpēc ūdenī ir mazāk redzams.

Šobrīd tehnoloģijas attīstās, un arī fluorkarbona ražotāji uzlabo procesus, kā rezultātā auklas kļūst mīkstākas un labākas. Tomēr jāteic, ka šajā konkrētajā ķīmiskajā savienojumā daudz ko uzlabot diez vai sanāks.

Jigger ULT 8 dzīslu versija ir ļoti gluda un slidena. Džigot ar to ir patīkami, tiesa, abrazīva noturība ir kā jau visām auklām
Seaguar R18 Ltd ir viens no labākajiem fluorkarbona modeļiem. Domāts pamatauklai, un es to lietoju forelēm

Izturības paraugs

Ļoti svarīgas fluorkarbona īpašības ir, pirmkārt – aukla ir grimstoša un, otrkārt – abrazīva izturīga. Tātad vējainos apstākļos tā nostiepjas vairāk, attiecīgi to var labāk kontrolēt. Abrazīva izturība ir iemesls, kāpēc fluorkarbonu izmanto pavadiņām, arī ar lielajiem mānekļiem un zivīm, kurām ir asi zobi. Zināms, ka 1 un 1.2 mm fluorkarbons ir lieliska pavada plēsoņām. Piemeklējot pareizos modeļus, var iegūt gan nedaudz staipīgāku pavadu, gan tieši otrādi – stingrāku.

Vēl noteikti jāmin fakts, ka aukla ir izturīga pret UV stariem. Atkal – pilnīgi pretēji neilonam. Fluorkarbonu var izmantot ilgāk, un ne saule, ne sausums tai nekaitēs.

Bet auklai ir ne tikai labas īpašības. Viens no mīnusiem ir mezgli. Pašos materiāla pirmsākumos šī bija liela problēma. Fluorkarbons lielākas slodzes brīdī mezglā bieži vien plīsa. Nu šis jautājums tiek risināts ar virsmas apstrādi. Man reti gadījies, ka fluorkarbons plīst mezglā, bet dažām auklām kāds specifiskāks mezgls var nepatikt.

Nākamais mīnuss ir metiena tālums. Ja fluorkarbonu izmanto kā pamatauklu, tad jārēķinās, ka distancē tu zaudēsi. Tieši tāpēc pie mums šīs auklas galvenkārt tiek lietotas pavadām. Bet atkal – forelēm bieži vien lietojam fluorkarbonu, kaut arī labi saprotam, ka tik tālu aizmest nevarēsim.

Tvičot ar monofilu?

Vēl maza nianse par fluorkarbonu kā pamatauklu. Ļoti daudz to izmanto basu copē. Runājot par vobleriem un tviču, mēs vienmēr domājam, ka šai tehnikai ir piemērota tikai pītā aukla. Īstenībā tā vis nav. Japānā voblerus pārsvarā tvičo tieši ar fluorkarbonu. Vēl vairāk – lielie zīmoli un ražotāji voblerus izstrādā, tieši balstoties uz faktu, ka tie tiks izmantoti ar fluorkarbonu. Tiek ņemtas vērā konkrētā materiāla auklu īpašības un attiecīgi pielāgota gan iegrime, gan animācija.

Fluorkarbons stiepjas maz; protams, salīdzinot ar pīto auklu, – vairāk. Bet japāņi to kompensē, izmantojot nedaudz ātrākus, stīvākus spiningus. Rezultātā piecirst ir iespējams arī jaudīgi, un zivs nemaz tik bieži nenomūk.

Tāpat fluorkarbons dod ļoti labu jutību. Vobleru tehnikām tas ir ļoti pat piemēroti. Pats ar fluorkarbonu esmu tvičojis diezgan daudz un reti kad esmu jutis vajadzību atgriezties pie pītās auklas. Šeit gan ir kāda nianse – aukla ir labi izmantojama uz multiplikatora, bet uz bezinerces spoles ar dažām fluorkarbona auklām varētu būt nelielas problēmas tīri cietības dēļ.

Modeļu ziņā esmu palicis pie Seaguar zīmola un izvēlos R18 sēriju vai Tatsu. Kā pamatauklu – Sunline FC Shooter un Super FC Sniper. Abas lieliski derēs multam.

Daiwa 12 dzīslu modelis. Kopumā aukla ir lieliska
Ļoti gluda un mīksta pītā aukla – patiess prieks copēt! Kamēr turas silikātu pārklājums, tikmēr tā daudzmaz tur abrazīvu. Kā pārklājums sāk nākt nost, tā aukla kļūst švakāka. Bet tas nemaina faktu, ka šī pašlaik ir viena no labākajām 8 dzīslu auklām

Pītās auklas

Protams, nevaru nerunāt par pīto auklu. Šobrīd tās noteikti ir pašas populārākās, un tās izmanto lielākā daļa spiningotāju.

Neliels ieskats vēsturē rāda, ka pirmā pītā aukla tika radīta 1953. gadā Japānā, uzņēmumā YGK jeb Yoz-Ami. Nedaudz vēlāk, 1970. gadā, šis pats uzņēmums prezentēja pirmo pīto auklu no polietilēna (PE). Kopš tā laika tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu milzu soļiem, un šīm auklām ir veiktas neskaitāmas inovācijas un uzlabojumi. Rezultātā šobrīd piedāvājumā ir daudzas ļoti plānas un izturīgas pītās auklas, piemērotas dažādiem mērķiem.

Runājot par ražotājiem, to nemaz tik daudz pasaulē nav. Japānā faktiski ir pieci lieli rūpnieki, kas paši ražo auklas. Pārējie pie viņiem tikai pasūta preci ar savu zīmolu un specifikāciju. Līdz ar to ne katrs zīmols uz kasetes nozīmē, ka tas pats ir radījis šo auklu. No lielākajiem noteikti ir jāmin YGK, Varivas (Morris), Sunline, Toyobo (izanas šķiedra).

Bieži vien ražotāji piedāvā auklas kasetes ar lielu ietilpību. Tas nepieciešams dažādās copes tehnikās, teiksim – jūrā vai okeānā. Konkrēti šeit – 400 m rullītis
Berkley Nanofil pirms kādiem gadiem sacēla īstu vētru, jo tika prezentēta kā nākotnes tehnoloģija. Realitātē Nanofil ir laba, tikai ar daudzām problēmām. Piemēram, tai vajag izmantot speciālu mezglu. Šobrīd Nanofil lieliski kalpo nano džigam, jo ar maziem diametriem tā ir ļoti plāna un izturīga

Visu izšķir šķiedra

Svarīgs elements ir pītās auklas materiāls. Iepriekš jau minēju Japānas kompānijas, kas katra izstrādā savu materiālu. Sunline un Varivas pamatā ražo un tirgo auklas ar savu zīmolu. Tāpat YGK ir plaši pārstāvēts ar dažādiem modeļiem, un papildus viņi ražo arī citiem zīmoliem. Toyobo kā zīmola vispār nav. Šis uzņēmums ražo tikai šķiedru ar nosaukumu izanas. Tāpēc – ja redzi uz kastītes izanas uzrakstu, tad zini, ka manta nāk no Japānas.

Aiz okeāna, Amerikā, ļoti populāra ir dinema šķiedra (dyneema). Es teiktu, ka tā nav tik attīstīta tehnoloģiski, toties ir uzticama. Tāpēc šo materiālu izmanto daudzi zīmoli, piemēram, Berkley un Power Pro. Problēma ar dinema ir tā, ka daudzi šo materiālu vilto. Parasti tas neizdodas, un rezultātā tiek iedragāta uzticība oriģinālam.

Kā jau minēju, lielākais izrāviens pītajās auklās bija polietilēna izmantošana. Šīs, lūk, ir jau mums ierastās PE auklas. Šķiedras no šī materiāla ir savādākas pēc izturības, un tās var arī sapīt krietni blīvāk. Attiecīgi iegūst plānāku auklu ar lielu izturību. Sākumā PE auklu cena bija ļoti augsta, bet šobrīd ļoti labas kvalitātes modeļi ir arī budžeta kategorijā.

Protams, arī pie tā progress neapstājās, un šobrīd mēs varam iegādāties auklas no dažādi modificēta PE, kā arī hibrīdauklas, kuras ir pītas no dažādu materiālu pavedieniem. Katrai šai lietai ir savas labās un arī sliktās īpašības.

Cik pinumu pirkt?

Dzīslu skaits laikam ir lieta, par kuru ir gana daudz mītu, taču bieži vien copmaņi izvēlas, balstoties tieši uz to. Iedziļināšanās vērti būtu 4 un 8 dzīslu modeļi. Tirgū gan ir pieejamas arī 3, 12 un pat 16 dzīslu auklas, bet reāls ieguvums no šīm papildu dzīslām ir nosacīts, toties trūkumi – acīm redzami.

Lielākoties mēs lietojam 4 dzīslu auklas. Tās, ja var teikt, ir pamatauklas praktiski visām spiningošanas tehnikām. Atkarībā no modeļa un ražotāja pinums var būt gan blīvs, gan arī ne tik ļoti. Jāatceras – jo dārgāka būs aukla, jo pinums labāks un gludāks. Tāpat šādām auklām izmanto speciālus pārklājumus, bet par tiem vēlāk.

Ja aukla nav blīvi pīta, tad tā uzsūks ūdeni. Turklāt – jo ilgāk lietosi, jo vairāk. Mīnuss tas noteikti ir aukstā laikā. Vienkāršs piemērs ir lašu un taimiņu cope no krasta ziemā. Jo ilgāk ķersi un nemainīsi 4 dzīslu PE auklu, jo ātrāk tā sals ciet. Dārgāki modeļi kalpos ilgāk.

Vēl mīnuss – neblīvi pīts modelis nebūs arī tik gluds.

Zinu, ka daudziem copmaņiem nepatīk skaņa, kad aukla skrien cauri riņķiem. Te gan neko daudz nevarēs darīt – vienkārši 4 dzīslu aukla tāda ir.

Mīti par stiepšanos

Daudzi uzskata, ka pītā aukla nestiepjas. Tā īsti nevarētu teikt. Pareizāk būtu sacīt – stiepjas maz. 4 dzīslu aukla stiepjas vairāk par 8 dzīslu. Tiesa, visi šie lielumi ir mazi, attiecīgi, ja tu jūti, ka stiepjas, tad zini – tu esi ļoti jutīgs cilvēks!

Ja runā par abrazīvu, tad šī lieta pītajām auklām ir lielākais mīnuss. Tās vienkārši dilst – pret akmeņiem, dolomītu un citām abrazīvām virsmām. Cik ātri – tas ir cits jautājums. 4 dzīslu aukla noteikti turēsies ilgāk, 8 dzīslu – mazāk. Šobrīd ražotāji auklas apstrādā ar dažādiem pārklājumiem un tehnoloģijām, lai novērstu šo problēmu, bet fakts paliek fakts.

Apkopojot es teiktu, ka 4 dzīslu modeļi ir standarta ikdienas auklas, ar kurām copēt dažādās tehnikās, un tās kalpos lieliski. Jutība būs augsta, realizācija laba.

Konkrētu modeļu ziņā – budžeta klasē lieliska ir Sunline Siglon PE 4 dzīslu aukla. Ja skaties uz kaut ko dārgāku, tad savā klasē izcila ir Sunline Jigger ULT PE. No Varivas – High Grade PE vai X4.

Lietojums

Ilgu laiku teica, ka jutība ar 8 dzīslu auklu ir maksimāli laba un tā noteikti nestiepjas. Īstenībā stiepjas gan, bet kurš to reāli jūt? Aptuvenie cipari – aukla stiepjas par 4–5%.

Šajās auklās ražotāji izmanto arvien jaunākas tehnoloģijas. Tās saistītas ar to, kādā veidā šķiedras tiek savītas un kādi pārklājumi izmantoti. Tā kā šīs auklas ir veidotas vismaz no 8 pavedieniem, struktūra ir gluda. Aukla nedzirdami slīd cauri spininga gredzeniem, un tādējādi krietni palielinās arī metiena tālums.

Pievienojot virsmas apstrādes tehnoloģijas, iegūst vēl tālāku metienu. Šai ziņā daudzi ražotāji izmanto silikonu, piemēram, Varivas Seabass PE Si-X. Patiešām izcili gludas un slidenas auklas. Metiens ir fantastisks. Un pārklājuma noturība arī ir gana vērā ņemama.

Kā jau minēju, 8 dzīslu auklas ir ļoti gludas. Pamatā viņas izmanto dažādām džiga tehnikām, pelāģiskajai copei ar live tehnoloģijām, kā arī lielajiem mānekļiem.

Šo auklu lielākais mīnuss ir tas, ka tās nav noturīgas pret abrazīvu. Līdz ar ko veidojas divējāda situācija tieši džiga tehnikā. No vienas puses – ir panākta lielāka jutība, kā arī mazāks šķērsgriezums. Līdz ar ko aukla ar mānekli ātrāk grimst, un te jau var spēlēties ar džiga svariem. Bet abrazīvs. Nākas vai nu izmantot garu fluorkarbona pavadu, vai arī regulāri sekot līdzi auklas stāvoklim. Iepriekš minētajās tehnikās, kur nav tieša kontakta ar grunti, 8 dzīslu aukla vispār nerada nekādas problēmas.

Vēl viens lietojums ir lašiem un taimiņiem. Šīs auklas ļoti maz uzsūc ūdeni, attiecīgi ilgāk nesasalst, kas lieti noder copei ziemā.

Lūk, informācija par auklām. Tās ir daudz un dažādas, tāpēc iesaku pirms iegādes izvērtēt, kādā stilā, ar kādiem mānekļiem un arī kādos apstākļos copēsi, un tikai pēc tam izvēlēties konkrētu auklas tipu un izmēru.

Ne asakas!

 
 
[1] Komentāri | dilst | aug
 
kikizozo

"jo dārgāka būs aukla, jo pinums labāks un gludāks" - nepiekrītu! paskatoties linelaboratory.com var redzēt gan lētākas, gan dārgākas auklas ir ļoti dažādas un ne visas viņas ir labas. price/performance pārsist būs grūti - depo stream power green - lietotju gan feeder, gan spinning tehnikā. super auklas

26.jūn Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager