Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Seko līdzi

Seko līdzi jaunākām ziņām sev ērtākā veidā izmantojot CopesLietas.lv ziņu sadaļas RSS barotni.
Sacensības | 1.septembris 2024, 22:34 | Komentēt | 641 skatījums

Latvija startē karpu PČā. Teksta tiešraide. Pirmdiena.

Šonedēļ startē 24. pēc kārtas Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā.

Horvātija.

Ar šo valsti pieredzējušākajiem mūsmāju karpiniekiem saistās īpaši siltas atmiņas. Pirmkārt jau tas ir Šumbara ezers, kas daudzus gadus bija visu karpu makšķerēšanas specu TOP virziens. Tajā notika visprestižākie turnīri ar iespaidīgiem balvu fondiem un daudzu Eiropas vadošo sportistu piedalīšanos. Uz viena otra šāda turnīra pjedestāla kāpuši arī mūsējie. Taču visilgāk atmiņā ceļojumi uz Horvātiju saglabāsies tiem, kas šeit sasnieguši savus personiskos rekordus tieši izvilkto karpu izmēra ziņā. Šumbarā karpas virs 20kg nebija retums, trāpījās arī 25kg un lielākas. Laikos, kad tādi izmēri ne Latvijas, ne Lietuvas ūdeņos vēl nebija izauguši, pāris tūkstošu kilometru pārbrauciens uz dienvidiem šķita visnotaļ attaisnojams.

Šodien mēs par Horvātiju atceramies jau pavisam citā kontekstā. Šeit jau trešdien, 4. septembrī startēs kārtējais Pasaules čempionāts karpu makšķerēšanā. Jāatzīst, Horvātijai šīs tiesības piešķirtas patiešām pelnīti. Horvātiem pasaules meistarsacīkstēs kopš 2000. gada ir iekrātas 5 zelta, 4 sudraba un 2 bronzas medaļas komandu ieskaitē, kas kopējā valstu rangā nozīmē ne vairāk ne mazāk kā pirmo vietu! Tiesa, pēdējos gados šīs valsts izlasē notikusī paaudžu maiņa ir bijusi mazāk rezultatīva, kopš 2018.gadā izcīnītā sudraba vairāk lielus panākumus PČ tabulās neredzam.

Izcilais klimats un mazās valsts sportiskās ambīcijas Horvātijā ir kļuvušas par pamatīgu bāzi karpu makšķerēšanas attīstībai jau triju desmitgažu periodā. Karpām augšanas process notiek gada siltajā posmā, kamēr ziemā tās praktiski guļ un noēd pa vasaru iekratās rezerves. Līdz ar to, jo garāka ir vasara un īsāka ziema, jo šī zivs aug ātrāk, sasniedzot 20, 30 un pat 40 kilogramu atzīmes. Horvārti savas siltā piejūras klimata priekšrocības ir laikus iemanījušies likt lietā, izkopjot šo zivju audzēšanas paņēmienus un tradīcijas. Un, kā zināms, ja ir zivis, tad ir arī makšķernieki.

Ūdeņi.

Šonedēļ notiekošais PČ karpu makšķerēšanā norisinās tieši šādā, zivju audzēšanas tradīcijām bagātā rajonā. Sacensības tiks aizvadītas vienlaikus divās ūdenstilpēs – Lapovacas ezerā un Šandor dīķī. Abas ūdenstilpes ir ļoti atšķirīgas, tādēļ ir vērts tās apskatīt katru atsevišķi.

Lapovacas ezers. Šī ir mākslīgi uzpludināta ūdenskrātuve, kas izveidota 1993. gadā, uzceļot dambi uz Lapovacas upes. Tās platība ir 50 ha, vidējais dziļums 4 m. Platumā šis ezers ir 200 metri un tā vienu krastu veido 345 metrus garš dambis. Kopējais ūdens apjoms sasniedz 3,25 miljonus kubikmetru, kas kopumā nozīmē ideālus apstākļus zivīm un makšķerēšanai.

Lapovec ezers

Ezeru apsaimnieko Šaran Sporta Makšķerēšanas Asociācija, kura darbojas kopš 1991. gada un kuras sastāvā ir 242 biedri. Ar milzu enerģiju un entuziasmu apveltītais asociācijas dibinātājs Josips Staničs joprojām ir arī tās galvenais iedvesmotājs. Asociācijas biedru kontā ir neskaitāmas uzvaras starptautiskā un nacionālā mērogā, taču par visaugstākajiem panākumiem būtu jānosauc 2014.gada pasaules čempionu tituls un tam sekojoša vicečempionu godalga 2015.gadā.

Lapovac ezerā uz šo PČ iezīmēta A zona, sektori no A1 līdz A32.

Šandoras ezers. Pirmais dīķis šī gada čempionāta mājvietā Našicē tika izveidots tālajā 1905. gadā Našičkas upes krastos. Pamazām dīķu skaits tika arvien paplašināts līdz 1964.gadā kompleksā jau bija 23 zivju dīķi. To sākotnējā funkcija, cita starpā, bija arī piegulošo zemju aizsardzība pret Dienvidslāvijas monarhijas īstenoto agrāro reformu gadsimta sākumā.

1921.gadā visi dīķi tika apvienoti Našičko zivsaimniecībā, tika uzcelts ciematiņš Ribnjak, kas kalpoja kā dzīvesvieta saimniecībā strādājošajiem.

Šobrīd dīķu kompleksu apsaimnieko uzņēmums Miagro. Jau 17 gadus šīs kompānijas speciālisti seko līdzi zivju veselībai, barības bāzei, skābekļa līmenim ūdenī un citiem rādītājiem, kas nepieciešami zivju populācijas veselīgai augšanai. Šobrīd kopējā visu dīķu platība ir 1196 ha. Viss koplekss aizņem 12 km garu un 6 km platu teritoriju.

Miagro kompānija ne tikai audzē karpas, bet arī nodrošina to makšķerēšanas iespējas, no kurām būtiskākā ir Šandor dīķis 70 ha platībā. Tajā tad arī notiks šī gada čempionāts.

Šandor dīķī iezīmētas PČ B un C zonas.

Načice

Našice. Šī pilsētiņa ar bagāto vēsturi, kuras pirmsākumi meklējami Templiešu ordeņa hronikās, mūsdienās izceļas ar īpaši sportisku noskaņu. Trešdaļa tās 14.000 iedzīvotāju ir aktīvi iesaistīti sporta aktivitātēs, šeit tiek rīkoti pasaules un Eiropas čempionāti. Arī aktīvās atpūtas cienītāju vidū pilsētiņa ir izslavēta ar savām pārgājienu takām.

Načice

Rīt Našices centrā norisināsies Pasaules Čempionāta karpu makšķerēšanā atklāšanas ceremonija, bet parīt 12.30 pēc Horvātijas laika – sacnesību starts. Tieši pēc 72 stundām - sestdien 12.30 – Finišs.

Rītdienas tiešraidē pastāstīsim par Latvijas izlasi, tās sastāvu un gatavošanās procesu šim čempionātam. Atklāsim arī, kādēļ tieši šis čempionāts mums ir ļoti īpašs.

 
 
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager