Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!
Alūksnes pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis ir apmierināts ar pirmo reizi rīkoto atklāto rūpnieciski nozvejoto zušu izsoli. Tajā tiesības slēgt līgumu par sākumcenu ieguva vienīgais pretendents Ainars Melders.
M.Lietuvietis norāda, ka par rūpnieciski nozvejoto zušu izsolē iegūtajiem 6000 latiem tika iegādāti un Alūksnes ezerā ielaisti zušu un citu zivju mazuļi. Viņš uzskata, ka arī nākamgad varētu rīkot izsoli. Aģentūra “Alja” apsaimnieko piecus publiskos ezerus, taču tai nav tiesību pārdot zivis, tāpēc pašvaldība pirmo reizi rīkoja izsoli, nevis zušķērāja limitu nodeva kādai fiziskai vai juridiskai personai, kā tas bija iepriekšējos gados.
Taču A.Melders šaubās, vai viņš vēl piedalītos izsolē. “Nav skaidrs, ko izsola, jo iepriekš nevar zināt, cik zušu nozvejos. Varu teikt paldies tiem cilvēkiem, kuri man palīdzēja, bet, manuprāt, būtu jāmaina izsoles noteikumi. Tagad nav gandrīz nekāda ieguvuma, jo ir jāpārdod apmēram par tādu pašu cenu, kādu maksā par noķeršanu. Kāds tur bizness! Ieliek zušus veikalā, bet cilvēki nepērk ne svaigus, ne žāvētus, jo tie ir dārgi,” atzīst A.Melders. Ir dienas, kad zušu nav, un ir dienas, kad tos noķer daudz. Kur tos glabāt? A.Melders pieļauj, ka varētu vairākiem pretendentiem izsolīt rūpnieciski nozvejoto zušu kvotas. Vai arī zušu nozveju, realizāciju un kontroli nodot kādai nevalstiskai organizācijai. “Zušu tača atjaunošanā ir jāiegulda līdzekļi, turklāt zušus zvejot vajadzētu arī iekšezerā. Diemžēl tos pa kluso nozvejo maluzvejnieki,” spriež A.Melders. Viņš atzīst, ka ir guvis pieredzi un kļuvis gudrāks. Izsolē noteiktā sākumcena – 6 lati par kilogramu nozvejoto zušu, pēc A.Meldera domām, ir par augstu. “Ar tādu cenu liedzam nopirkt žāvētu zuti, kas ar PVN maksā vidēji 15 latus par kilogramu. Tur ir arī veikala uzcenojums, tāpēc zutis maksā 9 latus kilogramā. Tik daudz reti kurš var maksāt,” norāda A.Melders.
Zutis ir dārga zivs, piedevām garšīgs tikai žāvēts...