atgādināt paroli atcerēties
 
 
Ienāc ar Draugiem.lv profilu
FishBon FishBon 07.09.11
 

Pasaules Čempionāts Black Bass spiningošanā 2011

6 6579

Šogad pasaules sporta makšķerēšanas spēlēs Itālijā piedalījās vairāk nekā 3000 sporta makšķernieki no visas pasaules. Latvija šogad tika pārstāvēta tādās disciplīnās kā spiningošana no laivām, spiningošana no krasta (foreļu spiningošana), Black Bass spiningošana, karpu makšķerēšanā un pludiņ makšķerēšana.

Tieši par Black Bass spiningošanu pastāstīšu, jo biju Latvijas izlases sastāvā kā komandas menedžeris un makšķernieks vienā personā.

Sacīkstes notika Itālijas ezerā Bolsena, kas ir vulkāniskā tipa ezers ar 150m maksimālo dziļumu. Šogad čempionāts pulcēja 11 izlases no visas pasaules. Bolsena ezers skaitās viens no labākajiem ezeriem Black Bass makšķerēšanai Eiropā.

Sagatavošanās.

Esam ieradušies jau dienu iepriekš, lai apskatītos pilsētu un vietējās copes bodes. Veicam visas reģistrācijas procedūras un vēlāk dodamies uz Kapteiņu sapulci, kur tiks izlozētas laivas, izstāstītas sacīkšu noteikumu nianses, izsniegti katrai komandai dokumenti. Laivas ir izlozētas un izskatās, ka galīgi nav sliktākās.

Vēlos arī atzīmēt, ka jau no pirmās dienas nekas nenotiek laikā un paredzētajā vietā, izņemot sacensību startu. Uz ko man viens no organizatoriem atbildēja, kas tas ir "Italian style". Nu ko, lai nu būtu..., centīsimies pielāgoties. Par pirms starta kapteiņu sapulci mums vispār aizmirsa pateikt un uzzinājām tikai par to no krievu delegācijas. Oficiālajā programmā nekas nebija rakstīts, acīmredzot dokumentiem arī nevar ticēt... Turpmāk par visu gājām un pārprasījām organizatoriem mutiski. Vakarā izlozējam laivas savā starpā un sanāk mums sekojoši:

A klases laiva: Harijs Raciborskis/ Andis Miezis

B klases laiva: Normunds Nordens/ Egīls Dembergs

C klases laiva: Raivis Bergs/ Raivo Bercs

Visa armāda!

Vakarā notiek pēdējā sagatavošanās un spiningu siešana. No rīta esam gatavi iepazīt priekš mums pilnīgi jauno Bolsena ezeru. Izpētot ezera karti un apkopojot informāciju no interneta, saprotam, ka zivis ir jāmeklē krasta līnijā no 5-10m dziļumā.

1. Treniņu diena.

Pirmā diena mūs pārsteidza ar zivju daudzumu ezerā. Ezerā ir ļoti dzidrs ūdens un 5m dziļumā var redzēt visu grunts struktūru. Svarīgi šādos apstākļos ir tāls iemetiens, jo zivs ir ļoti tramīga dzidrajā ūdenī. Pirmajā treniņa dienā mūsu ekipāžas ar mēra zivīm "aizvērās" vairākkārtīgi. Noķeram arī vienu līdaku uz 2,5kg un smuku 35cm mūsu strīpaino kuprainīti. Šoferis saka, ka tik lieli asari te ir ļoti liels retums, smejamies, ka Latvijas zivis mums seko. Radās iespaids, ka cīņa notiks starp tiem, kas spēs atrast un noķert "Big Bass", 5 zivis virs 1kg. Kā teica Krievijas komanda, viņi jau priekš sevis bija sapratuši, ka uz pjedestālu var cerēt komandas, kas spēs katru dienu noķert 5-6kg zivju kopsvaru uz laivu. Viņi šai ezerā bija veikuši treniņus iepriekš ar labiem gidiem un iepazinuši šo ezeru diezgan pamatīgi.

Pirmās treniņa dienas iespaidu pārpildīti, analizējam vietas, ēsmas, cenšamies saprast pareizo formulu. Katra no ekipāžām ir izpētījusi noteiktu daļu no ezera un gatava doties jaunos meklējumos.

2. Treniņa diena.

Otrā dienā cope ir daudz vājāka nekā pirmajā dienā, nedrīkstam atslābt nevienu brīdi. Mēra zivis pietiekošā daudzumā saķeram visi. Vislabāk iet Normunda un Egīla ekipāžai, kas atrod lielas zivis un saķer 6-7 basus stabili virs 1kg. Treniņos zivis nemērām un nesveram, jo meklējam aktīvi jaunas vietas. Noskaidrojam arī ka ja vēlamies ķert patiešām labā izmērā basus vajadzīgas lielākas ēsmas. Vakarā izskatam visus mūsu krājumus un uzpildāmies ar lielu kvantumu tārpu no vietējiem veikalniekiem, kuri ir uztaisījuši mobilās bodītes turpat krasta zonā. Visi mani Latvijā iepirktie un pasūtītie mānekļi izrādījās krietni par mazu šajā reizē. Strādāsim ar 6 -12 collu lieliem mānekļiem.

• Pirmā sacensību diena

Nervi mazliet uzvilkti, starts tuvu. Aiziet, aiziet, aiziet.... C grupas laivas pilnā gaitā startē uz sevis nosprausto vietu. Šodien esam izvēlējušies stratēģiju braukt visi uz vienu vietu, kur tika noķertas smukas zivis un nosegt visu sektoru, lai citu komandu laivas nevarētu tikt klāt. Pirmās stundas cope paiet diezgan nervozā gaisotnē. Divas laivas, tai skaitā Normunda/Egīla ekipāža un viena no krievu ekipāžām makšķerē uz boju lieguma robežas. Citas laivas sāk bļaustīties un kāds jau kaut kur arī zvana. Krievi beidz copēt un pārbrauc uz citu vietu. Pēc brīža piebrauc starptautiskās žūrijas ekipāža un fiksē, ka Normunda/ Egīla laiva ir pārkāpusi boju lieguma zonu. Sūdi garantēti, tikai nezinām cik lieli, starptautiskā žūrija lems un paziņos kapteiņu sapulcē pl. 18.00. Makšķerēšanas vietu sāk pamest lielākā daļa laivu, jo zivis šai vietā izvilka tikai Itālijas un Normunda/ Egīla ekipāžas. Mēs turpinām strādāt, mainām mānekļus, krāsas, copes veidu un beidzot atrodam atslēgu! Pusotras stundas laikā saķeram 5 mēra zivis un turpinām palielināt izmēru. Veiksmīgs izrādījās 6,5 collu Watermelon krāsojuma tārps no Garry Yamamoto un Lucky Craft spinerbaits. Kad esam noķēruši vēl kādas 3-4 vienāda izmēra zivis, saprotam, ka jāmaina vieta un jāmēģina palielināt kopējais svars. Pārbraucam uz 8-9m dziļumu, bet tā arī nespējam noķert lielāku zivi. Piesakās tika viena knapi mēra līdaka, kas protams mūs pilnīgi nepriecē.

Finišējam un 18.00 dodamies uz kapteiņu sapulci. Sapulcē noklausāmies žūrijas lēmumu, ka Normunda/ Egīla ekipāžai tiek piešķirta dzeltenā kartīte un disklaficēta lielākā zivs. Par nožēlu tā uz doto brīdi un kā izrādījās arī vēlāk ir lielākā čempionāta zivs 2,100kg!!!

Egīlam rokā 2,100kg lielākais čempionāta bass

Pēc pirmās sacensību dienas Latvijas komanda ierindojas 10 vietā.

Individuāli esam nostartējuši sekojoši:

• Raivis/ Raivo - 13 vieta, kopējais svars - 4,290kg

• Harijs/ Andis - 27 vieta, kopējais svars - 3,110kg

• Normunds/ Egīls - 32 vieta, kopējais svars - 2,210kg

Visus pirmās dienas rezultātus var apskatīt šeit : http://www.sfwc2011.it/eng/classifiche/Bass_fishing.pdf

Ja nebūtu lielās zivs disklafikācija tad mūsu ekipāžas būtu attiecīgi 13, 14, un 27 vietā. Bēdīgi, esam škrobīgi, bet sportiski nikni un gatavi parādīt, ka letiņi nepadodas.

Papildinām nograuzto un norauto mānekļu krājumus un gatavojamies rītdienai.

• Otrā sacensību diena

Mūsu C grupa šodien startē pēdējā. Izlemjam šodien doties uz to pat vietu, kur vakardienā mums tik labi gāja. Pirmajā pusotrā stundā izvelkam tikai vienu pieklājīga izmēra basu. Vieta no lielā presinga ir "aizvērusies", zivis negrib ņemt. Pārceļamies uz vienu vietu, kur treniņā man bija ļoti laba cope, bet mana spole, kas bija noregulēta uz līdaku copi nespēja zivi noturēt. Jāmēģina šodien ... Otrais metiens un jūtu, ka kaut kas sāk čamdīt manu ēsmu, ieturu pauzīti un slaidi piecērtot jūtu labu zivi galā. Zivs paspēj izlekt arī virs ūdens, skats grandiozs, pēc pāris sekundēm "big bass" ir mūsu laivā. Priecājamies kā bērni (ieskaitot mūsu šoferi Marco). Apstrādājam doto punktu, bet piesakās tikai zem mēra zivis. Braucam tālāk un pa atsevišķiem punktiem salasām atlikušās trīs mēra zivis. Finišējam. Iesmeļam lielajā plastmasas maisā ūdeni un sākam ķerstīt zivis pa laivas baseinu. Zivis ir maisā un dodos uz svēršanu, pa ceļam saņemot apsveikumus par skaisto zivi. Nosveram visas zivis un tad atsevišķi mūsu lielāko zivi. Svari rāda 1,900kg!!! Uz doto brīdi lielākā (ieskaitītā) zivs. Turam īkšķus un gaidām kad svēršanu beigs visas ekipāžas. Un diemžēl itāļu ekipāža uzrāda 2,040 smagu zivi, nieka 140g vairāk, škrobe. Mūsu izlase pakāpjas uz 8 vietu, apsteidzot Vācijas un Horvātijas izlases.

Individuāli esam nostartējuši sekojoši:

• Raivis/ Raivo - 13 vieta, kopējais dienas svars - 4,890kg

• Harijs/ Andis - 16 vieta, kopējais svars - 4,470kg

• Normunds/ Egīls - 28,5 vieta, kopējais dienas svars - 3,060kg

Visus otrās dienas rezultātus var apskatīt šeit:

http://www.sfwc2011.it/eng/classifiche/black_bass_2g.pdf

Vakars paiet pēc vecā plāna un pēdējā sacensību diena tuvojās.

• Trešā sacensību diena

Šodien C grupa startē pirmā un var izvēlēties jebkuru vietu, kurp doties. Izlemjam arī šodien sevišķi neeksperimentēt un doties pa vietām, kas mums devušas vislabākos rezultātus. Paiet viena, otra, trešā un ceturtā stunda, mēs esam bez zivīm!!! Lielais presings visas iepriekšējās dienas ir darījis savu. Zivis jāmeklē citās vietās. Jūtu, ka sākam nervozēt, steidzamies, sākas arī citas ķibeles. Man iziet no ierindas viena spole. Pārējās divas ekipāžas ir saķērušas mēra zivis un turpina palielināt svaru.

Ar Raivo nolemjam, ka jāmaina dziļums un visu laiku jākustas meklējot jaunas vietas un beidzot atrodam perspektīvu vietu ar svaigu zāli. Nepaiet ilgs brīdis, kad sākam ķert zivis un pie tam ļoti labā izmērā. Beidzot varam uzelpot, normu esam izpildījuši. Uz vienas kants notiek tas ko tikai un vienīgi var saukt par pieredzes trūkumu ķerot šo interesanto zivi. Man un Raivo īsā brīdī pārrauj auklu divas lielas zivis. Tāds diemžēl ir sports, veiksme šoreiz neuzsmaidīja. Nākamreiz tas nenotiks un mēs vēl paņemsim savu "big bass"! Ātri pārbraucam uz vēl vienu vietu, finiša tuvumā, noķeram vēl dažus mēra basus, bet izmēru palielināt neizdodas. Finišējam!

Zinājām, ka šodien būs labs rezultāts, bet svēršana mūs patīkami pārsteidza. Uzrādījām fantastisku kopējo rezultātu ar svaru 5,680kg. Divi mūsu lielākie basi svēra attiecīgi 1,450 un 1,550kg. Pēc kopējās svēršanas izrādījās, ka mēs esam uzrādījušu dienas 3 labāko rezultātu, paliekot aiz itāļu un meksikāņu ekipāžām!!! Komanda šodien kopā uzrādīja 4 labāko rezultātu!!! Diemžēl augstāk kopsummā pakāpties neizdevās un palikām 8 vietā zaudējot Portugāļiem nieka 0,5 punktu.

Individuāli nostartējām sekojoši:

Raivis/ Raivo - 3 vieta, kopējais dienas svars - 5,680kg

Harijs/ Andis - 27 vieta, kopējais dienas svars - 3,620kg

Normunds/ Egīls - 9 vieta, kopējais dienas svars - 4,770kg

Diemžēl trešās dienas rezultātus atsevišķi atrast nevarēju. Kopvērtējumu pēc trim sacensību kārtām skatiet zemāk.

Kopvērtējumā mūsu ekipāžas ierindojās sekojošās pozīcijās:

Kopvērtējumā mūsu ekipāžas ierindojās sekojošās pozīcijās:

Raivis/ Raivo - 8 vieta, kopējais 3 dienu svars - 14,860kg

Harijs/ Andis - 27 vieta, kopējais 3 dienu svars - 11,200kg

Normunds/ Egīls - 26 vieta, kopējais 3 dienu svars - 10,040kg

Izlases pirmās trīs vietas :

1. Itālija

2. Krievija

3. Meksika

8. Latvija

Individuāli pirmās trīs vietas :

1. Battaglia Vincenzo/ Mancini Franco (Itālija)

2. Pitertsov Andrey/ Zhivin Andrey (Krievija)

3. Ferroni Samuele/ Telese Alessio (Itālija)

Lielākā zivs:

Battaglia Vincenzo/ Mancini Franco - 2,040kg

Visus kopvērtējuma rezultātus var apskatīt šeit:

http://www.sfwc2011.it/eng/classifiche/Black_Bass_Finale.pdf

Pēdējā sacensību dienā nepatīkams atgadījums notika ar Krievijas komandas divām laivām. Vienā laivā nomira 4 zivis, bet otrā 1 zivs. Kā paši krievi uzskata zivis tika noindētas, ieberot zivju baseinā kādu aktīvu ķīmisku vielu. Lieki piebilst, ka Krievijas komanda pirms pēdējā posma bija izteikta favorīte. Skats šausmīgs, video var apskatīties www.fishingplanet.ru

Arī mūsu incidents par lielākās zivs neieskaitīšanu ir baltiem diegiem šūts. Es konsultējos ar vairākiem sportistiem un visi man apstiprināja, ka neko tādu iepriekš nav pieredzējuši. Var neieskaitīt svaru, bet lielākās zivs titulu atņemt nevar. Pieprasīsim oficiālu skaidrojumu par šo situāciju.

Lai vai kā būtu ar itāļu slikto organizācijas līmeni un visām citām problēmām, esmu apmierināts, ka piedalījos šajā fantastiskajā turnīrā.

Patīkami apzināties, ka nieka 2 punkti mūsu ekipāžu šķīra no ceturtās vietas. Tas tikai pierāda to, kas viss ir iespējams. Esam jau pierādījuši 2007. gadā Spānijā, kad Latvijas izlase izcīnīja bronzas medaļas un ekipāža Normunds Nordens/ Edgars Grimze izcīnīja sudraba medaļas.

Šī apbrīnojami interesantā zivs pārsteidz katrā ūdens tilpnē citādi! Ne velti lielākā daļa makšķerēšanas piederumu industrijas strādā un attīstās tieši pateicoties šai zivij. Spilgtie iespaidi par 5 dienu basu makšķerēšanu paliks ilgi manā atmiņā un pieredze ko esmu ieguvis nav novērtējama.

P.S. Atvainojos visiem, kas cerēja sagaidīt no manis reportāžas visa čempionāta laikā. Mūsu režīms, nogurums, kas uzkrājas visas dienas garumā to padarīja gandrīz par neiespējamu.

 
[6] Komentāri | dilst | aug
 
Griezeejs

Super!

Un saprotu Tavu nogurumu, jo pats Lago Di Garda izbaudīju 8 stundas uz ūdens + kapteiņu mītiņus "Italian Style", ar pretenzijām, protestiem, ...

BTW, fakts par final vakariņām, arī šeit daudziem, noteikti, būtu interesants. Varbūt :)

07.09.11 Atbildēt | Ziņot 0
Griezeejs

Un vai tik nav tā, ka LV BlackBass komanda uzrādīja otro labāko labāko (pēc karpiniekiem) rezultātu starp citām LV izlasēm? ;)

07.09.11 Atbildēt | Ziņot 0
erudzi

Malačii apsveicu ar labu startu!

Paldies par rakstu.

07.09.11 Atbildēt | Ziņot 0
ided
ided :

Apsveicu ar lsbo sniegumu.

Žēl par makaronu rijēju nesportisko rīcību. Pēc sarunas ar vienu sportistu no izlases secināju, ka tas nebija makaronu rijēju vienīgais nesportiskais izgājiens!!

07.09.11 Atbildēt | Ziņot 0
ided
ided :

pie jaunām klavierēm nevaru pierast. Bija domāts ar labo sniegumu.

07.09.11 Atbildēt | Ziņot 0
aiviss

Smuki. Bet par pulverīti zivju galbātuvē vnk vāks... Gan jau krievi kko vēl izkaros.

09.09.11 Atbildēt | Ziņot 0

Ja reģistrēsies, arī Tu varēsi piedalīties portāla CopesLietas.lv aktivitātēs!

reģistrēties

skaidrs