Asarīšu pastēte
Ziemā makšķernieku lomos bieži ir daudz mazu asarīšu jeb zirgazobu, kā daudzi saka. Piedāvājam tos nevis vienkārši cept, kā dara parasti, bet pagatavot smēriņu jeb mazo asarīšu pastēti.
Sastāvdaļas:
- Mazi asarīši
- Sviests
- Lauru lapas
- Ūdens
- Sāls
- Melnie pipari
- Smaržīgie pipari
Pagatavošana:
Asarīšiem nogriež galvu un izķidā. Zvīņas un spuras atstāj. Tās pēc cepšanas būs tik mīkstas, ka ēdot nemaz nebūs jūtamas. Ja ir ikri, tos liek klāt pastētei.
Čuguna katlā ieliek zivis un ikrus, kādas 3 lauru lapas, šķipsnu melno piparu graudu, 3–4 smaržīgos piparus, sāli un pārlej ar ūdeni – tā, lai zivis būtu pārklātas.
Klāt pieliek paciņu sviesta, traukam uzliek vāku un liek cepeškrāsnī – 180 grādos uz 2,5–3 stundām.
Pēc tam visu nedaudz atdzesē un sablenderē vai arī 2 reizes samaļ gaļasmašīnā.
Pastētes masu liek trauciņos un ievieto ledusskapī, lai sacietē.
Labi garšo uz baltmaizes un arī uz siltas rupjmaizes (to vispirms uzsilda tosterī). Garša šim smēriņam ir vienreizīga, un ir ļoti grūti pateikt, no kā tas ir gatavots.
Labu apetīti!